Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!

Onze ruime voorraad maakt het mogelijk de bestellingen snel te verzenden. Is een product niet op voorraad? Wij bieden u een passende oplossing waardoor uw bestelling op tijd geleverd wordt.

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn

In Nederland zijn wij gevestigd in een ruim pand met twee kantoorlagen en een magazijn van ruim 5000m2. Mede hierdoor kunnen we een minimale voorraad van 1000 racks garanderen!

 

Professioneel Advies

Wij zijn op werkdagen telefonisch en via de chat bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur om al uw vragen te beantwoorden en u van het juiste advies te voorzien. Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail.

 

Whitelabel verzenden

Het is mogelijk om een specifieke pakbon mee te sturen met uw zending. Het enige wat u hoeft te doen is uw logo naar ons te e-mailen en wij zorgen ervoor dat uw zendingen voortaan verzonden worden voorzien van transparante tape en een pakbon met uw logo.

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Een thuisnetwerk aanleggen - Stap voor Stap

Een thuisnetwerk aanleggen - stap voor stap

Het lijkt ingewikkelder dan het is; het aanleggen van een thuisnetwerk. Met behulp van het stappenplan in deze blog ga je goed voorbereid aan de slag en realiseer je in no time je eigen aangelegde bekabelde netwerk voor thuis.

Stap 1: Waar begin ik met het aanleggen van mijn netwerk?

Wanneer je een thuisnetwerk gaat aanleggen is het zaak eerst te bepalen welke apparaten je bekabeld wilt aansluiten. Vaak zijn dit apparaten als een TV, digitale ontvanger, PC, Accesspoint, spelcomputer, printer e.d. Vervolgens ga je bepalen vanaf welk punt je de datakabels gaat aanleggen, vaak is dit de meterkast of een technische ruimte.

Stap 2: Met welke kabels ga ik mijn netwerk aanleggen?

Om te bepalen of je een afgeschermde of niet-afgeschermde kabel nodig hebt, dien je na te gaan of er eventuele storende factoren van toepassing zijn in jouw installatie. Denk hierbij aan een elektrakabel of een coax kabel die direct langs de datakabel komt te liggen. Wanneer dit het geval is, is het raadzaam een FTP of SFTP (afgeschermde) datakabel te kiezen.
Het is gebruikelijk om bij de aanleg van een datanetwerk te kiezen voor bekabeling met stugge kern. Dit geldt dus ook voor het aanleggen van een thuisnetwerk.
In onze blog wordt meer duidelijk over het verschil tussen kabels met soepele kern en kabels met stugge kern. Het is dus niet dat de kabel zelf stug is, enkel dat deze voorzien is van een vaste kern en dat deze bij uitstek geschikt is in combinatie met patchpanelen, keystones en in- en opbouwdozen.

Vervolgens ga je het type CAT kabel bepalen. Wij bieden Cat5e tot en met Cat7 kabels aan. Tegenwoordig wordt Cat6 of de snellere Cat6A kabel geadviseerd. Wanneer je de keuze hebt gemaakt is het van belang dat de overige componenten, zoals patchpanelen, keystones en in- en opbouwdozen, zijn afgestemd op het type kabel.
Wanneer je bovenstaande hebt bepaald en het aantal aansluitpunten weet, ga dan na wat de kabellengte van het aantal kabels bij elkaar opgeteld is. Op basis hiervan kun je de keuze maken tussen 50, 100, 305 of 500m cat6.

Stap 3: Hoe leg ik de kabels aan?

Leg vervolgens de kabels aan vanuit het distributiepunt (meterkast of technische ruimte) naar de diverse ruimtes die bekabeld dienen te worden. De standaard maat van installatie buizen in een woning is 16 mm, echter wanneer u de mogelijkheid heeft deze maat zelf te bepalen (in geval van nieuw-/verbouw) kies dan voor 19mm buizen. Dit is ideaal, gezien het feit dat er over het algemeen gebruik wordt gemaakt van tweevoudige inbouwdozen en er dus 2 kabels door de buis aangelegd zullen worden. De diameter van afgeschermde CAT6 kabels (en hoger) is namelijk meestal meer dan 7mm.
Wanneer je de kabels gaat aanleggen in loze leidingen, maak dan gebruik van een trekveer. In de vertrekken waar de kabels naartoe getrokken worden is het raadzaam te kiezen voor wandcontactdozen. Meer hierover lees je in de Hoe monteer ik een in- opbouwdoos?

Stap 4: Afmonteren van de kabels, hoe doe ik dat?

Kabels met stugge kern

In de meterkast kun je kiezen voor af-montage middels opbouwdozen, een opbouw patchpaneel of u kunt zelfs een kleine {plaatsen.
Kiest u voor opbouw patchpanelen, zorg dan dat u over het juiste gereedschap beschikt om deze af te monteren. Afhankelijk van het type patchpaneel (FTP of UTP) kiest u voor de LSA punch down tool (bij FTP) of de IDC dogger tool (bij UTP).

Gaat de voorkeur, ondanks dat er anders geadviseerd wordt, toch uit naar afmontage middels RJ45 connectoren en heeft u een kabel met stugge kern geïnstalleerd, kies dan voor de RJ45 connectoren die geschikt zijn voor kabels met stugge kern. Vanaf Cat6a SFTP kabels met stugge kern is het af te raden deze te combineren met reguliere RJ45 knijpconnectoren. Voor dit type kabel is er slechts één geschikte RJ45 connector; de Cat6a Fieldconnector.

Kabels met soepele kern

Mocht er toch gebruik worden gemaakt van kabels met soepele kern, wat de norm voor aanleg datanetwerken, de internationale ISO/IEC 11801:2002 niet adviseert, dan dient er op zijn minst gebruik te worden gemaakt van RJ45 connectoren die geschikt zijn voor dergelijke kabels.

Stap 5: Mijn thuisnetwerk is aangelegd, en nu?

Wanneer alle aansluitpunten zijn afgemonteerd, is het raadzaam om deze te testen met behulp van een kabeltester. Werkt alles naar behoren dan kunnen de nieuw aangelegde datapunten gekoppeld worden met modem of switch. Is het datanetwerk afgemonteerd met patchpanelen en/of opbouwdozen, kies dan de juiste patchkabels. Voorbeeld: is er een Cat6 UTP netwerk aangelegd, kies dan ook voor Cat6 UTP patchkabels. Zijn de kabels afgemonteerd met RJ45 connectoren, verbind deze dan rechtstreeks met de LAN poorten van de modem/switch.

Vaak is het modem van uw IPS (Internet Service Provider) voorzien van 4 internet poorten. Dit is meestal niet voldoende om alle apparaten van een internet signaal te voorzien. Dit aantal poorten kan uitgebreid worden door een extra ethernet switch te plaatsen. Deze kan worden aangesloten op 1 van de 4 poorten van het modem. Wordt er bijvoorbeeld een 8-poorts switch aangeschaft, dan sluit deze met een patchkabel aan op 1 van de internet poorten van het modem, dan zijn er op het modem nog drie poorten ter beschikking en op de switch nog 7. Dit maakt een totaal van 10 beschikbare internet poorten.

Delen:

Opmerkingen
Floris 2020-10-15 15:34:51
Mijn zoon houdt zich bezig met zulke werkzaamheden, maar ik begreep hem nooit als hij over het werk sprak. Jouw blog heeft mij een betere inzicht gegeven. Dank je hiervoor.
Anita 2020-10-19 07:04:23
Dank u wel, we doen ons best om het iedereen zo goed mogelijk uit te leggen :-) Anita