Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!

Onze ruime voorraad maakt het mogelijk de bestellingen snel te verzenden. Is een product niet op voorraad? Wij bieden u een passende oplossing waardoor uw bestelling op tijd geleverd wordt.

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn

In Nederland zijn wij gevestigd in een ruim pand met twee kantoorlagen en een magazijn van ruim 5000m2. Mede hierdoor kunnen we een minimale voorraad van 1000 racks garanderen!

 

Professioneel Advies

Wij zijn op werkdagen telefonisch en via de chat bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur om al uw vragen te beantwoorden en u van het juiste advies te voorzien. Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail.

 

Whitelabel verzenden

Het is mogelijk om een specifieke pakbon mee te sturen met uw zending. Het enige wat u hoeft te doen is uw logo naar ons te e-mailen en wij zorgen ervoor dat uw zendingen voortaan verzonden worden voorzien van transparante tape en een pakbon met uw logo.

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Hoe sluit ik een FTP kabel aan op een afgeschermde connector of wandcontactdoos?

Hoe sluit ik een FTP kabel aan op een afgeschermde connector of wandcontactdoos?

Regelmatig krijgen wij de vraag of het gebruik van een afgeschermde kabel noodzakelijk is en hoe deze afgeschermde (FTP) kabel aangesloten moet worden op een afgeschermde connector of op een afgeschermde wandcontactdoos. In dit blog geven wij antwoord op deze vragen.

Om direct met een antwoord te komen; afscherming is noodzakelijk wanneer de bekabeling naast een COAX kabel of stroomkabel komt te liggen om interferentie te voorkomen. Een (S)FTP kabel aansluiten op een niet afgeschermde wandcontactdoos zal wel werken, maar de eigenschappen van de afgeschermde kabel teniet doen. Hetzelfde geldt voor het monteren van niet afgeschermde {blog_connectoren} aan een afgeschermde kabel.

FTP kabel in combinatie met afgeschermde connectoren

Een FTP kabel is een afgeschermde kabel waarbij de aderparen zijn voorzien van een folieafscherming. Een S/FTP kabel is daarnaast ook voorzien van een gevlochten afscherming. De afscherming is toegepast om interferentie te voorkomen. Interferentie zorgt voor een verminderde kwaliteit van de signaaloverdracht. Dit gaat ten kostte van de snelheid of zorgt mogelijk zelfs voor het onderbreken van de overdracht. Deze storingen kunnen veroorzaakt worden door elektro magnetische velden. Een stroom- of coaxkabel in de nabijheid van een netwerkkabel kan interferentie veroorzaken.

FTP patchkabels zijn standaard voorzien van afgeschermde connectoren om het signaal van de kabel af te schermen van invloeden van buitenaf. Deze afgeschermde connectoren zijn te herkennen aan de metalen behuizing in vergelijking met de transparante kunststof behuizing van normale UTP connectoren. Het metaal van de connector houdt de signalen van buitenaf tegen. Om de eigenschappen van een FTP kabel op rol te behouden is het nodig om afgeschermde connectoren te gebruiken.

 

Hoe monteer ik een afgeschermde connector aan op een FTP kabel?

Stap 1 – Strip de FTP kabel zodat de aderparen en aardedraad zichtbaar zijn

Voor het strippen van de kabelmantel kunt u gebruik maken van een kabelstripper.

Kabelstrippen Kabelstripper

Stap 2 - Draai de metalen aardedraad rondom het uiteinde van de kabelmantel

Aderdraad verbinden  

Stap 3 – Vouw de aderparen naar beneden om met behulp van de kabelstripper het "witte kruis" af te knippen

aderparen vouwen  

Stap 4 – Leg de aders op de juiste volgorde en knip ze recht af

aders op volgorde leggen 1: Wit-Oranje

2: Oranje

3: Wit-Groen

4: Blauw

5: Blauw-Wit

6: Groen

7: Bruin-Wit

8: Bruin

Stap 5 – Schuif de aderparen in de connector

Zorg ervoor dat de aardedraad contact maakt met de connector alvorens u deze gaat aanknijpen/krimpen.

Stap 6 – Knijp de connector goed aan met een krimptang

Krimptang afgeschermde connector gemonteerd

Aansluiten op een afgeschermde wandcontactdoos

Wandcontactdozen

Om dezelfde reden als bij de connectoren kan een FTP kabel met afgeschermde connectoren het best aangesloten worden op een afgeschermde wandcontactdoos. Een afgeschermde wanddoos is aan de binnenkant afgeschermd met metaal zodat invloeden van buitenaf geen invloed hebben. Een normale onafgeschermde wandcontactdoos is volledig van kunststof, waardoor elektromagnetische storingen in de buurt, ondanks het gebruik van een FTP kabel, alsnog invloed hebben op het signaal. In de afbeelding ziet u duidelijk het verschil tussen een niet afgeschermde wandcontactdoos links en een met metaal afgeschermde wandcontactdoos rechts.

Hoe monteer ik een FTP kabel aan de wandcontactdoos?

Volg de stappen in het blog: Hoe monteer ik een in-/opbouwdoos?

Echter is het belangrijk om net als bij stap 2 zoals hierboven beschreven, dat de aardedraad om de kabelmantel wordt gewikkeld. Zorg ervoor dat deze aardedraad contact maakt met de metalen behuizing van de wandcontactdozen. Zie afbeelding hieronder.

FTP kabel wandcontactdoos

Conclusie

Om er zeker van te zijn dat elektromagnetische velden en o.a. stroom- en coaxbekabeling geen invloed hebben op de kwaliteit van de signaaloverdracht, is het gebruik van een FTP kabel met afgeschermde connectoren onvermijdelijk. En wanneer de kabel aangesloten gaat worden op een wandcontactdoos, zal deze ook afgeschermd moeten zijn om de kans op interferentie te voorkomen.

Delen:

Opmerkingen
Rob Rubingh 2019-02-15 08:01:04
Bedankt voor de uitleg ! Ik heb nog wel een vraag. Ik lees online overal dat je slechts aan één kant moet aarden, bij het patchpaneel bijvoorbeeld, omdat je anders een 'loop' creëert. Klopt dit ?
Carolien 2019-02-18 15:10:49
Beste Rob, Het klopt inderdaad dat er aan één kant geaard dient te worden.
Michiel 2019-03-10 17:04:15
Hi, ik begrijp uit een andere pagina op jullie site dat de term FTP tegenwoordig is vervangen door F/UTP toch? kijk ik op die pagina bij F/UTP, dan zie ik helemaal geen aardedraad zoals in de uitleg boven, maar alleen een folie om alle ader paren heen. Help mij uit de verwarring aub :-)
Baer Lenssen 2019-03-13 10:38:03
Beste, Ik begrijp deze verwarring, de "aardedraad" in dit geval is bij onze kabels ten alle tijde de afscherming in de vorm van het door u beschreven folie. Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd.
Gaston Vandrepol 2021-01-18 11:13:43
Beste, Betreft: CAT6A Connector RJ45 + Hulpstukje - Shielded - voor soepele kern Bij het hulpstukje waardoor de aders worden doorgevoerd, merk ik 6 openingen bovenaan en 2 onderaan. Welke aders moeten bovenaan en welke onderaan? Moet bij een patchkabel de aarding ook slechts aan een uiteinde?
Anita 2021-01-18 15:50:49
Beste, Hieronder de kleuren die onderin moeten van links naar rechts 3. Wit-groen 6. Groen Succes,