Glasvezel multimode

Glasvezel Multimode kabel kopen?

In tegenstelling tot Single-mode glasvezelkabel wordt er bij Multimode (OM) geen gebruik gemaakt van een laserstraal, maar van LED licht. De vezels van Multimode glasvezelkabels beschikken over een kerndoorsnede van 50 micron met een mantel van 125 micron. Door deze bredere vezelkern en het gebruik van een andere lichttechniek, kan het licht weerkaatsen tegen de wanden van de glasvezel. Er zit een golfpatroon in de lichtsignalen. Door de bredere diameter van de glasvezelkern kunnen er meerdere lichtstralen tegelijkertijd doorgelaten worden.

Dat maakt de Multimode glasvezelkabel geschikt voor kortere afstanden met lagere snelheden, maar met een hogere bandbreedte.

Verschillen OM2, OM3 en OM4

Eigenlijk geldt hier hoe hoger het getal, des te helderder de vezel. OM3 is een verbeterde versie van OM2, en OM4 is weer een verbeterde versie van OM3. Des te helderder de vezel, des te groter de snelheid en de te overbruggen afstand kan worden. Dit is te vergelijken met bijvoorbeeld mistig of helder weer buiten, of met troebel en helder water. Hoe helderder het is, hoe verder de lichtstralen kunnen komen.

OM2 kabels

OM2 kabels zijn in staat snelheden te halen van maximaal 10 GB/s over een maximale afstand van ca. 80 meter.

OM3 kabels

OM3 kabels zijn in staat snelheden te halen van maximaal 100 GB/s over een maximale afstand van 70 meter.

OM4 kabels

OM4 kabels zijn in staat snelheden te halen van maximaal 100 GB/s over een maximale afstand van 100 meter.